Fra vandskræk til vandhund
Halliwick grundkursus i Snedsted.
Over 2 weekender i januar blev der afholdt Halliwick grundkursus i Snedsted Thy i en fysioterapi klinik med tilhørende varmtvandsbassin. Flere af fysioterapeuterne er ansat i GOK, som er en aftenskole under DOF. Kurset var arrangeret af DOF med Bodil Føns som underviser. Da seks af deltagerne var fra klinikken, gik DOF helt undtagelsesvis med til at gennemføre kurset med kun ni deltagere. Dette medførte, at kurset blev meget intensivt og vedkommende, og deltagerne havde god tid til at fordybe sig i aktuelle spørgsmål og problemer, som vi har masser af fra vores daglige virke.
Selv om alle deltagere er vant til at undervise i bassin, viste det sig hurtigt, at ikke alle var lige fortrolige med vandet, og et par deltagere meldte fra starten ud, at de ikke ville have hovedet under vand. Men som kurset skred frem var det fantastisk at se, hvordan selv de mest skeptiske blev mere modige og allerede i løbet af anden dag, kunne alle dykke, og fandt aktiviteterne udfordrende og spændende.
Vi har som nævnt alle undervist i bassin, flere af os oven i købet i mange år. Derfor var det meget lærerrigt at opleve, hvordan ganske basale og enkle øvelser kan være meget vanskelige og effektive, når man rigtig giver sig tid til at gå i detaljer med opdriftens og tyngdens virkning på et legeme i vand, analyse af flydestilling, bevægelse m.m.
Den første weekend gik med, at vi gennemgik Halliwicks 10 punktsprogram både i teori og praksis.
Den anden weekend skulle vi have svømmere med i vandet. Svømmerne med forskellige udfordringer i forhold til 10 punkts programmet blev nøje udvalgt.
Vi vidste på forhånd, at ingen af svømmerne som udgangspunkt ønskede at få hovedet under vand. For et par stykker er det en udfordring at gå i bassinet hver uge, og de kan betegnes som direkte vandskræk.
Vi var naturligvis spændte på om det var lige så nemt at få svømmerne til at overgive sig til vandet som tilfældet havde været med fysioterapeuterne. Men vi oplevede igen, at når målet og retningen var klar, gik det fuldstændig uproblematisk.
Det var spændende for os at opleve helt nye sider af de svømmere vi troede, vi kendte. De tog virkelig udfordringen op, og alle var meget stolte, da de havde overvundet deres ”frygt” for vand og havde overgivet sig til rotationer, svømning uden støtte, lege i vandet m.m.
Efterfølgende kan vi mærke på de svømmere, der deltog, at de virkelig har flyttet deres grænser den dag, de var kaniner ved Halliwick kurset. De har haft en stor oplevelse med det, og har nu et helt nyt udgangspunkt i forhold til at deltage i bassintræning.
Træningen på vores bassinhold har helt sikkert forandret sig siden vi var på Halliwick kurset. De fleste af os fletter nogle af øvelserne ind i den normale undervisning. På ét hold er 10 punktsprogrammet blevet fulgt til punkt og prikke. De er nået langt og er glade for den nye form for træning, hvor de er begyndt at bruge være i -, mærke -, eksperimentere – og bruge vandet på en helt ny måde.
Vi glæder os til 2. del, som vi også håber kan foregå hos os i Snedsted.
Mvh Tina og Nina