Konsulentbesøg på Kildebo

Konsulentbesøg på Kildebo – Center for Neurorehabilitering

af fysioterapeuterne Anne Andersen og Christine Hjortkjær 

Kildebo – Center for Neurorehabilitering ligger i Faxe på Sydsjælland. Det er en kommunal institution, der varetager døgnrehabilitering af voksne med erhvervet hjerneskade. Borgerne er moderat til svært skadede og bor på Kildebo i typisk 3-6måneder i umiddelbar forlængelse af sygehusindlæggelse.

En gang om ugen har vi adgang til at træne i varmvandsbassin i en time. Det er os, fysioterapeuterne, der begge er Halliwick-instruktører, der er ansvarlige for træningen. Der er udarbejdet målsætning for træningen i vand, der ligger i tråd med eller supplere træningen og målsætning på land.

I april havde vi den glæde at have besøg af Bodil Føns til en af vores ture i bassinet.

Forud for besøget havde vi sendt hende et kort oplæg med vores to svømmere og hvilke problemstillinger, vi gerne vil have hjælp til.

Den ene svømmers mål var at kunne svømme selvstændigt i bassin, hvor han kan bunde. Problemet var at hans rum-retningssans var forstyrret og han havde nedsat bevægelighed i begge skuldre.

Vi fik tips til at arbejde med rytme, tempo og større bevægeudslag i vandet. Grundet hans nedsatte rum-retningssans var det aktuelt at arbejde specifikt på selvstændighed og kontrol af rotation om akserne, specielt tværakse for at sikre at han kunne komme sikkert til stående igen – og ikke endte med at slå kolbøtter. De gode fif vi fik af Bodil, brugte vi til arbejdet over de næste gange. Han nåede sit mål og kan nu svømme, endda flere stilarter i et bassin hvor han kan bunde. Han knoklede meget med kontrol at tværakse og lykkedes til sidst med den. Han er nu taget hjem fra Kildebo og fortsætter forhåbentlig i lokal svømmehal jævnligt.

Den anden svømmer har en halvsidig lammelse samt smerter og svært nedsat bevægelighed i begge hofter. Hans største mål er selvstændig gangfunktion, så både på land og i vand arbejdes med funktion i det lammede ben, bevægelighed i hofterne og generel symmetri/alignment. Dette fik vi flere gode øvelsesforslag til. Særligt blev vi inspireret til at tænke endnu mere i rytmiske bevægelser, store bevægeudslag samt udnyttelse af turbulens og opdrift for at øge bevægelighed.

Der er begyndt at være brugbar funktion i benet, så han nu selv kan flytte det, når han går i vandet. Bevægeligheden kæmper vi fortsat med, men han er heldigvis helt tryg ved vandet og os, så han stiller gerne op som forsøgskanin, så vi kan øve os og finpudse teknikker og greb.

Han er på Kildebo noget tid endnu, så vi skal nok nå målet. Imens han ser frem til den ugentlige tur i bassinet, som altid afsluttes med den ultimative tonus-dæmpning: afslapning og udspænding i det helt varme bassin. Den dag Bodil besøgte os, var vi så optaget af at afprøve øvelser og teknikker, at vi ikke nåede denne ellers faste afslutning.

Vi kan varmt anbefale at få et supervisionsbesøg af en erfaren Halliwick-underviser. Det sætter de små grå hjernevindinger i gang og giver en oplagt mulighed for at nørde.